Blueberry

2009.09.17. 08:10

 

 

Avagy ismét áfonya, abból is a fekete. Ami ugyan kékes színű, olyan szép hamvas, de ez most mellékes. Az érdekes dolgok csak most következnek... :)

 

 A cranberry után egy újabb felfedezésre sikerült szert tennem. Teljesen véletlenül találkoztam vele, társaságban, tóparton előkerült egy dobozka blueberry. Gondoltam megkóstolom -mivel ilyet még nem ettem- és ízlett. Egy kicsit hasonló a feketeribizlihez, amit szintén szeretek. Megkérdeztem tudják e a magyar nevét, de senki sem tudta, ezért itthon rákerestem és csupa érdekes dolgot találtam. Ide is bemásolok egy cikket, de a lilára színezett szavakra kattintva újabb oldalak nyílnak meg, tele feketeáfonya információval.

 

Szóval tessék nyugodtan kattintgatni ide, ide és ide is, aztán beszerezni valahol egy adagot ebből az igen finom kis gyümölcsből!

 

"Az áfonya Észak-Európából származik, es közel 300 fajt különböztethetünk meg. A fekete áfonya rendkívül értékes gyümölcs, mivel igen magas az ásványi só, nyomelem és C-vitamin tartalma. 40 gyümölcs és zöldség közül a kutatók a fekete áfonyát találták a legjobb antioxidáns hatásúnak. Ezek alapján a fekete áfonya erősebb anti-oxidáns hatással képes védeni a szervezetet az öregedéssel, a rákkal és a szív- és érrendszeri problémákkal szemben.   
A kutatók szerint fekete áfonyában található antocianidinek – azok a pigmentek, melyek a fekete áfonyát kékké teszik – járulnak hozzá leginkább az egészségünkhöz:
 
•    élesíteni a látást, segíti az éjszakai éleslátást,
•    javítja a retina funkcióját,
•    rugalmassá teszi a kapilláris ereket,
•    antibakteriális és antivírusos hatású,
•    meggátolja a húgyúti fertőzések kialakulását
 

Dr. Joseph és kollégái a USDA intézetben az idõsebb patkányokat 2 hónapig fekete áfonya kivonattal táplálták.  Ebben a korban levõ patkányok már elfelejtették a táplálékhoz vezetõ  utat a labirintusban, amit egyszer már megtanultak. Két hónapos fekete áfonya „kúra” után az adott állatoknak javult a navigációs, az egyensúly, a koordinációs képességük és a gyorsaságuk. Az áfonya jó vértisztító, azért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör stb. kellemetlen betegségekre. Németországban a feketeáfonya gyümölcs jótékony hatását mutatták ki  akut hasmenés és a száj és a torok nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedései ellen. Keringésjavító hatása miatt érdemes kipróbálni visszeres láb esetén és aranyeres fájdalmakra is. Erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési folyamatokat A brit pilóták elbeszéléseiből legendássá vált éjszakai látást javító feketeáfonya lekvár gyógyhatásának igazolására az 1960-as években francia kutatók végeztek kisérleteket a szembetegségek gyógyítására. A fekete áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, az orvostudomány azonban először a XVI. században említi. Hagyományosan a szárított levelét, vagy gyümölcsét alkalmazták, többek között a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, vagy vesekőre és az epe rendellenességeire. Később már a gyümölcsét a hasmenés, a száj és torok fertőzésére alkalmazták. A leveléből készült főzetet pedig a vércukor csökkentésére. A feketeáfonya kivonatát sikeresen alkalmazzák visszértágulati szindrómákban: a görcsök, a boka és a vádli dagadása, a zsibbadás mind keringési elégtelenségből fakad. Mérsékli az erek időskori sérülékenységét (zúzódások, aranyér, vérszivárgások). - csökkenti az ízületi gyulladásokat;
A gyümölcse főzve, lé, bor, pálinka formájában - esetleg borsmentával fűszerezve - gyógyital bélfunkciózavarok esetére. Az áfonyalé fahéjjal és szegfüszeggel fűszerezve, hidegen vagy melegen - akár öblögető, gargalizáló szerként alkalmazva - antibakteriális hatású krónikus légúti, illetve nyálkahártya-bántalmak esetén.
Az áfonyabor a gyomorelválasztást és a belek működését serkenti.
dietetikusok és a tudósok a fekete áfonyát az egyik természetes „szuperélelmiszernek” tartják.
Az áfonyabor erősítő hatású.
A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.
Terméséből 'gyógypálinkát' is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.
Az amerikai egyetemisták jelentős hányada esküszik a fekete- áfonya-kivonat pozitív hatására: tanuláshoz és vizsgák előtt étrendkiegészítőként antioxidáns vitaminokkal kombinált feketeáfonya-kivonatot fogyasztanak. "

 

Ha magát a gyümölcsöt nem sikerül beszerezni, vagy csak nagyon keveset, mindenképp érdemes más formában, akár lekvárként, vagy ha létezik kapszulában venni. Egészségetekre! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolodom.blog.hu/api/trackback/id/tr11387676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása