Már amennyit tudok róla. Nem sokat tömegközlekedünk, általában mindenhová kocsival járunk. A boltba is, mivel nem a belvárosban, hanem egy csendes kertvárosi részen lakunk közel az óceánparthoz, ahol nincs minden sarkon bolt. De kíváncsi természet lévén kipróbáltuk milyen is lehet a vezető nélküli Sky Train és a nekünk furcsa, ruhaszárítókötéllel felszerelt jelzőrendszerű régi busz.

 

A helyi közlekedési vállalat a TransLink. Az állítólagos hibája a buszok "nem túl megbízható" menetrendjének betartása, ami szerintem a dugókkal állhat szoros összefüggésben. Ettől eltekintve szerintem egész jól működik, sok újdonságról is hallottam, ami otthon még ismeretlen, de nekem tetszik pl:

Google map útvonaltervező, "Következő busz" ingyenes alkalmazások iPhonra, Facebookra. Minden buszmegállót elláttak egy számmal, amit ha SMS-ben elküldesz a 33333-ra, pár másodpercen belül elküldik a következő, vagy a következő hat busz érkezési időpontját igény szerint, stb... ezekről itt lehet tájékozódni.

Megoldották a bicikli problémát is és az otthoni négyes metró hisztériával ellentétben itt a tervezettnél három hónappal hamarabb adják át az új  Canada Line vonalat, bicikli úttal együtt.  Itt szeretném halkan megjegyezni, milyen pofás kis weboldala van az épülő vonalnak. Így is lehet... :P

A Gabi kifejezetten szeret éjjel a Sky Trainen utazni, mert gyönyörűek a város fényei olyankor. Teljesen automata nem vezeti senki, egy ülőhely van elől, ahová bárki beülhet és ha kedve szottyan akár élvezheti is az illúziót, mintha ő vezetné a szerelvényt. :D

Kipróbáltuk a régi típusú buszokat is, aminek az egyik különlegessége, hogy az utastérben kétoldalt az ablakok mellett egy ruhaszárítókötél van kifeszítve és azt meghúzva kell jelezni a leszállási szándékot.  Jelzés után az ajtók nem nyílnak önműködően, hanem rá kell lépni a lépcsőre és kicsit megnyomni, hogy leszállhassunk. Persze mindezt megelőzően- ha van buszjegyünk, azt az első ajtónál felszállva a vezető előtti dobozba bedugva kell érvényesíteni. Ha nincs, ugyanabba a dobozba kell bedobni a jegy előre kiszámolt és előkészített árát, ezután a doboz kiadja a jegyünket. Külön tetszik, hogy az emberek általában megköszönik a sofőrnek az utazást, aki udvariasan válaszol mindenkinek, ettől olyan jópofa, családias szerű lesz a hangulat. :)

 

A város zónákra van osztva és eszerint kell a jegyeket venni. Most 1db egyzónás jegy 2.50 CAD, amivel 90 percig lehet utazni. A kétzónás 3.75 a háromzónás 5 dollárba kerül, de ezeket csak hétköznap este 6:30-ig kell használni, egyébként elég a sima egyzónás jegy bárhová.

Még egy videósorozat is létezik az utazásról, itt az első remekmű:

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolodom.blog.hu/api/trackback/id/tr951099508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása